Jak zrobić domowym sposobem esencję waniliową, cukier waniliowy i skórkę pomarańczową?
Obiecałam sobie, że wstępu długiego robić nie będę, więc dotrzymuję słowa ;)
Esencja waniliowa
- 2-3 laski wanilii
- butelka spirytusu dobrej jakości
- ciemna butelka
Bardzo wydajny specyfik.
Cukier waniliowy
- Drobny cukier trzcinowy nierafinowany
- 3 laski wanilii
Otwieramy laski wanilii, wydrążamy ziarenka, mieszamy z cukrem. Po kilku dniach (im dłużej tym lepiej oczywiście) cukier jest gotowy.
Skórka pomarańczowa
- 3 pomarańcze
- szklanka cukru brązowego (ilość cukru w zależności od upodobania, im więcej tym słodziej)
- pół/szklanka wody
Pomarańcze obieram ze skórki, kroję w drobną kostkę. Na patelnię wlewam trochę wody, dodaję skórkę, chwilę gotuję, następnie dosypuję cukier, smażę dolewając co jakiś czas wodę, aż do jej wyparowania. Przesypuję na folię aluminiową, rozdzielam sklejoną skórkę, pozostawiam do ostygnięcia.
Skórkę przechowuję w lodówce
fajna ta skórka , ja poprostu suszyłam w suszarce skórkę , a cukier waniliowy robie tak samo :)
OdpowiedzUsuńTo jest jeszcze lepszy sposób, bez cukru w ogóle. Muszę przemyśleć kupno suszarki, bo chodzi za mną od jakiegoś czasu... Pozdrawiam :)
UsuńKup Kup! Dopiero będziesz czarować w kuchni! :) Ja zrobiłam suszone pomidory w oliwie, grzyby oczywiście suszę, nie wspominając o suszu na kompot, czy innych bataliach :)
UsuńA w ogóle to te smaki u mnie w domu mało popularne :) Chociaż zapach obłędny !
UsuńKupię! :D A możesz polecić jakąś? Przeglądam waśnie oferty i jest ich bardzo dużo.
UsuńSkórkę zawsze przygotowuję sama, ale esencję waniliową kupowałam przy okazji pobytu za granicą. Okazuje się, że w całkiem prosty sposób można zorganizować taki aromat samemu:)
OdpowiedzUsuńFakt, bardzo łatwo, a żeby ją zrobić też zbierałam się kupę czasu... potem myk i zrobiona, aż sama się zdziwiłam sobie, że tyle czasu odwlekałam :)
UsuńNie robiłam nigdy esencji waniliowej. A skórkę pomarańczową przygotowuję inaczej, ale muszę kiedyś spróbować Twojego sposobu. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWow, koniecznie muszę zrobić esencję waniliową. Ona jest na wagę złota :) Dzięki za inspiracje kuchenne :) Przy okazki radosnego świętowania w gronie rodzinnym!
OdpowiedzUsuńNo proszę-jaką prosta sprawa, a ja zawsze sięgam po sklepowe specyfiki. Amatorów skórki pomarańczowej u mnie nie ma, ale cukier i esensje waniliową powinnam zrobić...zwłaszcza ze dużo piekę.
OdpowiedzUsuńWesołego Alleluja!