Skromnie i szybko (obiad z resztek)
Przepis ten powstał wczoraj przez przypadek. Zachwyciła mnie w nim prostota i szybkość stworzenia.
I smakuje.
Można dodać cokolwiek, może na przykład awokado? Chodzi o to by było w nim coś surowego z warzyw i olej nierafinowany, dla zdrowia.
Przy okazji polecam olej z pestek dyni, mój ulubiony niezbędnik, który ma stałe miejsce w lodówce. Olej ten pochodzi ze Styrii, pisałam o nim parę słów, link poniżej do kliknięcia.
Olej z pestek dyni w poście o chałwie
Potrzebujemy:
- 2 szklanki kasz (bulgar, pęczak, jaglana, może być soczewica)
- Szklanka groszku
- 2-3 pomidory
- Olej z lnianki (może być inny)
- Garść pestek z dyni, sezamu niełuskanego
- Sól, pieprz ziołowy do smaku
- Spora garść natki pietruszki
Kaszę i groszek gotujemy na sypko, dodajemy do kaszy pokrojone pomidory, groszek, olej, sól i pieprz ziołowy, mieszamy porządnie. Posypujemy pestkami dyni, sezamem i natką.
Prosto i szybko.
uwielbiam tego typu sałatki, ja bym do tego dodała jeszcze duuuużo natki, ale u mnie wszyscy ją zjadają a nie każdy lubi. Olej z pestek uwielbiam.
OdpowiedzUsuńO tak! Natka pietruszki koniecznie, muszę dopisać ;)
UsuńDługo szukałam pomysłu na obiad i wlasnie znalazłam! Dziękuje Ci bardzo , świetny post ❤️
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło ❤
UsuńAle kolorowo, super danie. Muszę wypróbowac.
OdpowiedzUsuńBulgur i gryczana...moje ulubione kasze :) i wszystkie pestki...musiało być smaczne :)
OdpowiedzUsuńa boćwinę znasz? buraka liściowego? posialiśmy w tym roku...i tak samo im prościej tym lepiej...duszony z oliwą z oliwek, czosnkiem, cebulką czy pomidorkiem...mniam!
Moje też :) (Bulgar bardziej)
UsuńMam w ogródku :) Też posiałam buraka liściowego, ale jeszcze nic nie robiłam z niego, od kilku dni szukam ciekawego przepisu (który by do mnie przemawiał) i znaleźć nie mogę, i popatrz, przepis sam do mnie przyszedł. Dziękuję Ci! :)
Sałatka trochę w nie moich smakach za, to sztućce i talerz masz cudne :).
OdpowiedzUsuń